آیا میشود با لنز خوابید؟ با کدام لنزها امکان خوابیدن هست؟
دکتر امیر اسهرلوس
لنزهای تماسی (کنتاکت لنز) به لنزهایی گفته میشود که بر روی سطح چشم قرار میگیرند و برای این نوع لنزها جراحی لازم نیست. این لنزها اغلب توسط خود بیمار در چشم گذاشته میشوند و شب قبل از خواب از چشم برداشته میشوند. انواع مختلف دارند و بر اساس جنس و اندازه لنز تقسیم بندیهای متفاوتی را برای این لنزها داریم. لنزهای نرم (سافت)، لنزهای هارد و لنزهای اسکلرال سه نوع اصلی لنزهای تماسی هستند توسط شرکتهای مختلف در دنیا تولید و عرضه میشوند.
لنزهای نرم براساس نوع ماده سازنده به سه نوع اصلی تقسیمبندی میشوند:
۱. لنزهای هیدوژل: این لنزها نسل قدیمیتر از لنزهای نرم هستند که البته امروزه هم به صورت انبوه تولید میشوند. اکسیژنرسانی این لنزها پایین است و امکان خوابیدن با این نوع لنزهای نرم وجود ندارد. درصد آب این لنزها معمولا نسبت به لنزهای سیلیکون هیدروژل بیشتر است که باعث میشود نرمتر باشند. ماده پایه سازنده در این نوع لنزها عمدتاً هیدروکسی اتیل متا آکریلات میباشد که به همین دلیل به این لنزها HEMA-based هم گفته میشود. اکثر لنزهایی که با عنوان لنز سالیانه در بازار عرضه میشوند جزء این لنزها هستند که استفاده طولانی از آنها توصیه نمیشود و خوابیدن با این لنزها نیز مطلقاً مجاز نیست.
۲. لنزهای سیلیکون هیدروژل: این لنزها با اضافه کردن ماده سیلیکون به مواد سازندۀ لنزهای نرم تولید شدند. تولید این لنزها تحولی بزرگ در لنزهای نرم بود که باعث شد اکسیژنرسانی این لنزها چندین برابر افزایش پیدا کند. اکسیژنرسانی لنزهای سیلیکون هیدروژل به طور متوسط پنج الی ده برابر لنزهای هیدروژل میباشد که باعث میشود این لنزها برای خوابیدن نیز مناسب باشند. بنابراین لنزهای نرم نسل جدید یا همان سیلیکون هیدروژل برای چرت روزانه و خوابیدن شبانه هم مناسب هستند. این لنزها به مدت طولانی برای مثال برای یک هفته، یک ماه یا حتی سه ماه پیوسته میتوانند داخل چشم باقی بمانند و هیچ مشکلی ایجاد نکنند. البته که به طور کلی توصیه میشود همه لنزهای تماسی صرفاً در طول روز استفاده شوند.
۳. لنزهای سیلیکون الاستومر: این لنزها به دلیل افزایش اکسیژنرسانی تقریباً از ماده سیلیکون خالص تولید میشوند و اکسیژن رسانی بسیار بسیار بالایی دارند. اکسیژن رسانی این لنزها به طور متوسط حدود سه برابر لنزهای سیلیکون هیدروژل و حدود ۱۵ الی ۳۰ برابر لنزهای هیدروژل میباشند. این لنزها نیز برای خوابیدن مناسب هستند. معروفترین نوع این لنزها لنزهای سیلسافت میباشد. به طور کلی این نوع لنزها فقط استفادههای خاص در نوزادان و بزرگسالان دارند و به طور معمول تجویز نمیشوند. تولید آنها نیز بسیار محدود است.
یک نوع دیگر از لنزهای تماسی که امکان خوابیدن با آنها وجود دارد لنزهای ارتوکراتولوژی هستند. این لنزها در واقع لنزهای شبانه محسوب میشوند و در اصل برای همین منظور تولید میشوند که شب قبل از خواب داخل چشم قرار داده میشوند و صبح موقع بیدار شدن از چشم خارج میشوند و بیمار بدون آنکه در طول روز عینک یا لنز در چشم خود داشته باشد دید بسیار عالی را تجربه میکند. به عبارت دیگر این لنزها شب موقع خواب چشم را شارژ میکنند و بیمار در طول بیداری دید خیلی خوب را تجربه میکند.
خواب شبانه با لنزهای هارد و اسکلرال نیز به طور کلی توصیه نمیشود. بنابراین با توجه به اینکه به طور کلی احتمال اذیت لنز در موقع خواب شبانه معمولا بیشتر از روز میباشد خوابیدن با این لنزها را توصیه نمیکنیم.
تمامی انواع لنزهای تماسی در کلینیک تخصصی دکتر اسهرلوس ارائه میشود و سعی کردهایم بهروزترین و پیشرفتهترین مجموعه لنزهای تماسی را در کلینیک ارائه بدهیم و هر چه شایستهتر در خدمت هموطنان عزیزمان باشیم.
واژگان کلیدی این مقاله:
لنز تماسی، لنز برای خواب، خوابیدن با لنز، لنز نرم، خواب، لنز هارد، ارتوکراتولوژی، لنز شبانه، لنز روزانه، لنز اسکلرال، لنز سیلیکون هیدروژل، لنز هیدروژل، سیلسافت، لنز سیلیکون الاستومر، لنز خوابیدن، لنز رنگی، لنز سالیانه، لنز فصلی
چه کسانی میتوانند از لنزهای ارتوکراتولوژی (لنز شارژی یا شبانه) استفاده کنند؟
تمامی حقوق این مجموعه متعلق به دکتر امیر اسهرلوس است.
طراحی وبسایت: هورماه
خیلی از مقالتون ممنونم. همیشه دغدغه داشتم که با لنز میتونم بخوابم یا نه